5 argumente în favoarea agriculturii ecologice față de practicile tradiționale

Alegerea agriculturii ecologice față de producția alimentară convențională are mai multe beneficii. În plus, sprijinul financiar al politicii agricole comune pentru practicile durabile oferă fermierilor europeni stimulente suplimentare pentru a obține certificarea ecologică (PAC).

Cu toate acestea, alți factori, în afară de sprijinul financiar acordat de UE pentru producătorii ecologici, fac din agricultura ecologică o prioritate de vârf pentru UE. Alimentele organice par a fi considerabil superioare alimentelor cultivate în mod convențional, fie în ceea ce privește gustul, nutrienții sau avantajele pentru sănătate, și sunt mai scumpe.

Contrastele dintre produsele ecologice și cele convenționale vor fi discutate mai detaliat în acest articol și beneficiile agriculturii ecologice pentru fermieri.

Beneficiile și dezavantajele mâncărurilor tradiționale

Veți vedea mai multe variante de produs la o piață de fermieri sau în zona de produse a unui magazin. Pe de o parte, există merele roșii care atrag atenția consumatorilor și sunt spumante și frumos modelate. Pe de altă parte, merele roșii sunt identice cu primele dar au forme mai neregulate și sunt acoperite cu pete.

Aceste observații servesc ca un punct de început util pentru separarea alimentelor organice de alimentele convenționale pentru persoanele care nu sunt pe deplin conștiente de distincțiile dintre cele două. Alimentele cultivate în mod convențional au de obicei un aspect perfect, deoarece fermierii folosesc cantități mari de îngrășăminte chimice pentru a ajuta la creștere și pesticide pentru a ține la distanță dăunătorii. Ca urmare, randamentele producției de alimente cresc, iar acele produse „perfecte” se vând mai bine.

Din perspectiva unui fermier, asta sună excelent din punct de vedere financiar, dar doar în scurt timp.

Diferențele principale dintre agricultura convențională și cea ecologică

La o scară mai mare, fermierii trebuie să adopte metode de producție de alimente mai ecologice pentru a asigura fertilitatea solului în viitor, securitatea alimentară și sănătatea umană. Mai precis, politica intră în joc pentru a educa și a stimula fermierii să investească în agricultura ecologică. Fermierii sunt mai puțin probabil să treacă la agricultura ecologică, deoarece este mai riscantă, mai costisitoare și consumatoare de forță de muncă.

Cu toate acestea, fermierii și consumatorii trebuie să recunoască faptul că alimentele ecologice nu sunt un panaceu. Cu toate acestea, constituie un mod durabil de producție alimentară cu beneficii esențiale pentru sănătate, care poate, de asemenea, să plătească bine.

Următoarele sunt diferențele cheie între producția de alimente convenționale și cele ecologice:

  • În timp ce agricultura organică folosește de obicei gunoi de grajd și compost pentru fertilizarea solului, agricultura convențională folosește în principal îngrășăminte chimice pentru a ajuta la creșterea plantelor;
  • Fermierii ecologici folosesc capcane, împiedică împerecherea sau folosesc păsări și alte insecte în locul pesticidelor folosite de fermierii convenționali;
  • Erbicidele sunt folosite în agricultura convențională pentru a controla buruienile, dar munca manuală, mulci și rotația culturilor sunt folosite în agricultura ecologică;
  • Atunci când se produc animale, o fermă convențională folosește hormoni de creștere și antibiotice pentru a promova creșterea și a evita bolile. În schimb, fermierii ecologici folosesc o dietă echilibrată și curățarea de rutină a incintei animalului.

Din cele precedente reiese clar că agricultura tradițională implică o utilizare extensivă a substanțelor chimice. Pe lângă faptul că contaminează apele subterane și lasă urme în alimentele noastre, s-a descoperit că aceste substanțe chimice au un impact negativ asupra faunei și florei ecosistemului.

Beneficiile agriculturii ecologice

Oamenii de știință au avut o oportunitate suficientă de a examina efectele negative ale practicilor agricole convenționale asupra mediului și sănătății umane, deoarece terenurile au fost cultivate de zeci de ani. Este necesar să ne schimbăm modul în care ne producem alimentele și modelele noastre de consum (cum ar fi o dietă pe bază de plante și minimizarea aportului de carne) pentru a limita efectul asupra mediului și a-l face durabil pentru viitor, conform obiectivelor Pactului Verde European.

Mai precis, avantajele enumerate mai jos ar trebui să convingă fermierii și consumatorii de importanța agriculturii ecologice dacă sunteți în căutarea mai multor justificări. Agricultura ecologică este, conform Comisiei Europene:

  • O abordare responsabilă a utilizării energiei și a resurselor naturale;
  • mentinerea biodiversitatii;
  • menținerea echilibrului ecologic local;
  • imbunatatirea fertilitatii solului
  • Pastrez calitatea apei.

Contribuția proiectului european ROSE la încurajarea agriculturii ecologice în Europa

Patru parteneri de proiect din diverse națiuni europene lucrează la proiectul european ROSE. Acest proiect își propune să evidențieze beneficiile alegerii agriculturii ecologice și să ajute la sustenabilitatea afacerilor ecologice.

Consorțiul s-a concentrat pe asistarea proprietarilor de afaceri organice cu branding pe internet și educarea acestora cu privire la utilizarea rețelelor sociale pentru a-și comercializa companiile. În cele din urmă, a dezvoltat o rețea de firme organice pe care le pot folosi pentru parteneriate și își pot extinde operațiunile.

Este un partener de încredere pentru proiectele UE, cu o vastă experiență în inițiative care promovează metodele de agricultură ecologică și durabilă. Nu ezitați să ne contactați dacă sunteți interesat să ni se alăture ca partener.