Agricultură industrială

Agricultură industrială

În modulul 5, am aflat despre importanța agriculturii timpurii pentru dezvoltarea mondială. Pe scurt, agricultura timpurie a permis mai multor oameni să trăiască, să trăiască cu o sănătate mai bună și să se angajeze în alte activități decât supraviețuirea de bază. Aceste alte activități ne-au adus nu mai puțin decât civilizația însăși. Deși poate exista o civilizație fără agricultură, nu ar putea fi aproape la fel de mult ca și astăzi.

Acum, vom învăța despre agricultura industrială modernă, ale cărei impacturi au fost la fel de importante pentru umanitate. Agricultura industrială a crescut substanțial productivitatea agricolă globală, ducând la mult mai multă hrană pentru o populație umană în creștere. Agricultura industrială a avut, de asemenea, un impact asupra societății umane într-o varietate de alte moduri și a avut un impact major asupra mediului, dintre care multe sunt dăunătoare. Agricultura industrială este, așadar, un subiect important, dar complex, care merită luat în considerare în detaliu.

Procesul Haber-Bosch pentru îngrășământul cu azot

Să începem examinând unul dintre procesele industriale de bază utilizate în agricultura modernă: procesul Haber-Bosch pentru sintetizarea amoniacului (NH3). Amoniacul este folosit ca îngrășământ pentru a pune azot în solurile plantelor. Azotul din sol este necesar pentru majoritatea culturilor noastre principale de bază, în special pentru grâu și porumb. Procesul Haber-Bosch, dezvoltat la începutul anilor 1900, este deci crucial pentru toată agricultura industrială, fie în țările bogate, fie în cele sărace.

Consumul de energie

Chimia procesului Haber-Bosch necesită presiune și temperatură ridicate, care la rândul lor necesită multă energie. Având în vedere acest lucru și scara largă a producției globale de îngrășăminte cu azot, procesul folosește aproximativ 1% din consumul total de energie la nivel mondial. Cea mai mare parte a acestei energii provine din combustibili fosili. Aprovizionarea cu combustibili fosili este limitată, iar orice sistem dependent de acestea este nedurabil. Dacă agricultura umanității rămâne dependentă de procesul Haber-Bosch și de combustibilii fosili, atunci, în cele din urmă, s-ar putea să ne străduim să ne hrănim.

Flori de alge

O floare de alge este o concentrație mare de alge găsite atât în ​​apele interioare, cât și în apele oceanice din întreaga lume. Cum sunt legate florile de alge de îngrășământul cu azot? În primul rând, azotul trebuie să ajungă de la fermă la apă. Când se aplică îngrășământul, o mare parte din azot nu este preluată de plante. Restul de îngrășământ se spală. În cele din urmă, acest îngrășământ își găsește drumul în iazuri și lacuri sau în râuri care îl transportă în oceane și mări. Azotul se acumulează apoi în aceste ape. În al doilea rând, azotul trebuie să provoace creșterea algelor. Acest lucru se întâmplă deoarece azotul este adesea un factor limitativ în creșterea algelor. Cu alte cuvinte, algele se confruntă adesea cu o lipsă de azot astfel încât, dacă ar avea mai mult azot, atunci ar fi disponibili toți ceilalți factori necesari pentru creșterea algelor și ar crește mai multe alge. Când acesta este cazul și când se introduce azot nou din scurgerea de la ferme, atunci vor crește mai multe alge. Vedem că acest lucru se întâmplă destul de des în întreaga lume. Următoarea imagine a algelor din lacul Erie este doar un exemplu.