Este un fapt bine cunoscut că mulți consumatori preferă produsele agricole ecologice. Alegerea lor poate fi explicată prin avantajele pe care agricultura ecologică le are față de agricultura convențională. Mai ales, atunci când piața este copleșită de produse suspecte și de foarte multe ori oamenii nici măcar nu știu ce mănâncă de fapt.
Deci, avantajele agriculturii ecologice sunt următoarele: În primul rând, se presupune în mod tradițional să producă alimente naturale fără aditivi chimici artificiali, care fac astfel de alimente mult mai atractive pentru cineva preocupat de sănătatea lor, deoarece este bine cunoscut faptul că pesticidele utilizate frecvent în agricultura chimică poate fi foarte periculoasă nu numai pentru sănătatea umană, ci și pentru mediul în care trăiesc oamenii. Agricultura ecologică folosește în mod tradițional gunoi de grajd, compost diferit și alte produse naturale.
Ambele fertilizează solul și îl fac mai confortabil pentru agricultură.
Acest lucru este foarte important deoarece folosind substanțe chimice sau alte metode agricole convenționale, condițiile solului se pot deteriora grav. Acum este o chestiune de restabilire a productivității terenurilor care sunt epuizate de pesticide și de riscul de a fi distruse complet dacă aceste metode agricole nu sunt oprite. De asemenea, agricultura ecologică asigură diversitatea culturilor, în timp ce fermele mari în care se folosesc pesticide și alte substanțe chimice au în principal o singură cultură, deoarece este mai profitabilă pentru acestea, deoarece nu trebuie să irosească bani pe diferite materiale artificiale în funcție de tipul de cultură. Natura agriculturii organice cere această diversitate, deoarece este necesară pentru o productivitate mai mare a terenurilor.
Un alt aspect pozitiv al agriculturii ecologice este faptul că animalele și păsările din fermă sunt hrănite cu alimente naturale, iar utilizarea oricăror substanțe chimice, cum ar fi antibioticele, este sever restricționată, iar utilizarea lor este extraordinară. Spre deosebire de agricultura convențională, agricultura ecologică le tratează în mod natural. Aceasta înseamnă că au condiții naturale de viață și cresc în condiții normale. Acest lucru asigură faptul că produsele agricole organice vor fi sigure și sănătoase.
În ceea ce privește aspectul economic, agricultura organică nu primește asistență financiară din partea guvernului, spre deosebire de agricultura convențională care este subvenționată și este susținută de diferite condiții speciale de muncă. Deși agricultura ecologică este încă destul de expansivă, chiar dacă fermierii nu cumpără pesticide sintetice și alte substanțe chimice pentru fermele lor.
În cele din urmă, deși poate părea puțin paradoxal, dar agricultura ecologică face uz de unele dintre realizările științei moderne. Printre acestea putem numi organisme modificate genetic. Deși li se permite cultivarea în unele ferme din SUA, efectele pe care le produc asupra naturii și vieții umane sunt vagi și neclare. Această lipsă de cunoștințe despre efectele lor face ca produsele modificate genetic să fie imprevizibile și potențial periculoase. Toate aceste fapte au contribuit la dezvoltarea rapidă a agriculturii organice și la creșterea popularității și la creșterea intereselor diviziei „mari” a agroindustriei. Aceasta face din agricultura ecologică o ramură foarte prospectivă a agriculturii americane, care mai devreme sau mai târziu poate concura cu agricultura convențională.
Contrastează agricultura ecologică
Dar, în ciuda popularității crescânde a agriculturii ecologice, acest mod de cultivare are propriile critici și, desigur, unele dintre argumentele lor ar trebui analizate cu atenție. După cum am menționat deja, agricultura ecologică are destul de multe avantaje față de agricultura chimică, dar unele dintre aceste avantaje sunt criticate și aici îmi voi concentra atenția asupra acestui critic.
În primul rând, merită menționat faptul că creșterea agriculturii organice și interesul pentru agroindustrie în aceasta pot avea un efect negativ asupra agriculturii ecologice, pe măsură ce devine mai comercializată, iar profitul proprietarului devine principalul obiectiv al agriculturii. Ca rezultat, în prezent, unor ferme organice li se permite să utilizeze mai multe intrări care, potențial, pot avea efecte negative asupra mediului și sănătății umane (de exemplu, deșeuri). Aceasta demonstrează că urmărirea ulterioară a profitului poate amenința imaginea pozitivă a agriculturii ecologice și, de asemenea, duce la aceleași probleme care au rupt agricultura convențională.
Printre aceste probleme am numit pericolele pesticidelor utilizate în agricultura chimică. Dar criticii agriculturii organice estimează că unele pesticide sintetice sunt produse pe baza pesticidelor naturale. Această soluție le face mai puțin periculoase, dar nu prea sigure.