Cum sinteticele concurează organice în agricultură

Este „cunoscut” faptul că pesticidele organice (derivații naturali) sunt mai sigure pentru mediu decât pesticidele sintetice. Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, „organic” nu înseamnă automat „fără pesticide” sau „fără substanțe chimice”. De fapt, în conformitate cu legile majorității statelor, fermierilor organici li se permite să folosească o varietate de spray-uri chimice și pulberi pe culturile lor.Produsele organice au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, pe măsură ce consumatorii au devenit mai conștienți de sănătate și de mediu. Multe magazine și supermarketuri au acum secțiuni mari dedicate fructelor și legumelor organice.

Pare ilogic faptul că compușii organici sunt cu toții mai sustenabili decât sinteticii sau invers. Termenul „organic” are un halou de sănătate, determinând mulți oameni să creadă că tehnicile de creștere organică sunt cele mai bune pentru mediu.

Politicile guvernamentale care încurajează utilizarea pesticidelor organice, chiar și atunci când eficacitatea acestora nu a fost dovedită riguros, se bazează pe științe discutabile care uneori pot depăși intențiile unui viitor mai durabil. Rebecca Hallett (Universitatea din Guelph, Canada) și colegii săi au raportat un exemplu de gestionare a căpușelor din soia în care pesticidele organice au fost mai dăunătoare decât pesticidele sintetice.

PRODUSE DE SĂNĂTATE ORGANICE ȘI PERSONALE

Când testați substanțele chimice sintetice pentru capacitatea lor de a provoca cancer, constatați că aproximativ jumătate dintre acestea sunt cancerigene.Până nu demult, nimeni nu se deranja să se uite la substanțele chimice naturale (cum ar fi pesticidele organice), deoarece se presupunea că acestea prezintă un risc redus. Dar când s-a efectuat cercetarea, rezultatele au fost oarecum surprinzătoare: ați constatat că aproximativ jumătate din substanțele chimice naturale studiate erau, de asemenea, coedogene.

Acesta este un caz în care toată lumea (consumatori, fermieri, cercetători) face aceleași greșeli periculoase. Am presupus că substanțele chimice „naturale” erau automat mai bune și mai sigure decât cele sintetice și ne-am înșelat. Este imperativ să fim mai înțelepți în a accepta „naturalul” nostru ca inofensiv și inofensiv.

PESTICIDE ORGANICE VERSUS PESTICIDE SINTETICE

Practicile de agricultură ecologică au avansat foarte mult utilizarea mijloacelor non-chimice pentru combaterea dăunătorilor, așa cum am menționat anterior. Din păcate, aceste metode non-chimice nu oferă întotdeauna o protecție suficientă și sunt necesare pesticide chimice.

Cum se compară pesticidele organice cu pesticidele convenționale?

Un studiu recent citat pe site-ul Berkeley a comparat eficiența unui amestec de rotenonă-piretrină cu un pesticid sintetic, imidanți. Rotenona și piretrina sunt două pesticide organice comune; Imidan este considerat un pesticid sintetic „moale” (adică, conceput pentru a avea o durată de viață scurtă după aplicare și alte proprietăți care reduc la minimum efectele nedorite). S-a constatat că până la 7 aplicații ale amestecului rotenonă-piretrină erau necesare pentru a obține nivelul de protecție oferit de 2 aplicații ale imidanului.

Pare puțin probabil ca cele 7 aplicații ale rotenonei și piretrinei să fie de fapt mai bune pentru mediu decât 2 aplicații ale imidanului, mai ales atunci când rotenona este extrem de toxică pentru pești și alte vieți acvatice.

Trebuie menționat, totuși, că nu suntem siguri care sistem este mai periculos. Acest lucru se datorează faptului că nu vedem pesticidele organice în același mod în care privim pesticidele convenționale. Nu știm cât durează aceste pesticide organice în mediul înconjurător sau amploarea efectelor lor.

Când priviți lista pesticidelor permise în agricultura ecologică, întâlniți avertismente precum „Folosiți cu precauție. [Pesticidul organic X] nu este în mare parte cunoscut efectele toxicologice” sau „Persistența sa în sol nu este cunoscută” Din nou, cercetătorii nu s-au deranjat să studieze efectele pesticidelor organice, deoarece au presupus că substanțele chimice „naturale” sunt automat sigure.

Agricultura ecologică folosește (în general) pesticide, doar că nu sunt fabricate sintetic, în timp ce fermele convenționale pot folosi atât naturale cât și sintetice.