Definiția, liniile directoare și avantajele agriculturii ecologice

Ce este agricultura organică?

O metodă de management și producție agricolă care combină un nivel ridicat de biodiversitate cu precauții de mediu care protejează resursele naturale și respectă standarde stricte pentru bunăstarea animalelor este cunoscută sub numele de agricultura ecologică. În plus, agricultura ecologică satisface cererea în creștere a consumatorilor pentru produse naturale, permițând în același timp conservarea mediului în cadrul dezvoltării rurale durabile. Următoarele categorii de produse pot fi considerate organice:

  • Bunuri care nu au fost prelucrate, cum ar fi fructe, legume, bumbac, flori, animale, ouă sau lapte;
  • alimente procesate destinate consumului uman, cum ar fi brânza, pâinea sau mesele preparate;
  • alimente de origine animală, cum ar fi prăjiturile organice de soia;
  • Semințe și materiale de reproducere vegetativă.

Definiția agriculturii ecologice: cerințe

Trebuie făcută o cerere către un organism autorizat pentru a obține și menține o certificare de agricultură ecologică. Companiile vor primi ulterior certificate cu condiția să demonstreze că au respectat cerințele stricte care se modifică în funcție de tipul de producție. Cu toate acestea, unele dintre ideile fundamentale care ghidează agricultura ecologică sunt următoarele:

  • Nu se folosesc substanțe chimice „sintetice”, deși sunt permise îngrășămintele și insecticidele „de origine naturală”;
  • OMG-urile (organisme modificate genetic) nu trebuie utilizate;
  • Reciclați fiecare gunoi organic
  • rotația culturilor pentru a îmbunătăți regenerarea solului;
  • utilizarea substanțelor biologice pentru combaterea dăunătorilor;
  • reproducerea extensivă folosind hrana ecologică, cu accent pe tratamente alternative și măsuri preventive;
  • asigurarea bunăstării animalelor (suprafețe de sol locuibile, în afara zonelor de pășunat și interzicerea creșterii supraterane);
  • sensibilitatea mediului și protecția resurselor naturale;
  • Conservarea si extinderea biodiversitatii (cultivarea si cresterea diverselor specii, intretinerea sau plantarea gardurilor vii).

De asemenea, este esențial să ne amintim că transformarea unei ferme convenționale într-o fermă ecologică certificată necesită un timp de tranziție. În funcție de natura producției, acest interval de timp poate dura până la trei ani.

Pesticidele sunt permise în agricultura ecologică? Ce produse sunt permise în agricultura ecologică?

Spre deosebire de concepția greșită comună, utilizarea îngrășămintelor și pesticidelor este permisă în agricultura ecologică, iar majoritatea fermelor ecologice fac acest lucru (pentru mai multe informații, consultați Sunt permise pesticidele în agricultura ecologică?). De exemplu, sulfatul de cupru este un pesticid folosit în industria vinului pentru agricultura ecologică. Regulamentul CE nr. 889/2008 enumeră sutele de pesticide și îngrășăminte aprobate pentru agricultura ecologică în anexele sale I și II.

Originea materialelor (îngrășăminte și insecticide) utilizate în agricultura ecologică și convențională distinge cele două tipuri de agricultură. Pesticidele și îngrășămintele folosite în agricultura ecologică trebuie să fie de „origine naturală”, adică trebuie să fie substanțe care se găsesc în materialele naturale, cum ar fi sulfatul de cupru mineral. Ele pot fi, totuși, sintetice în agricultura tradițională, adică produse în fabrici.

Avantajele și dezavantajele agriculturii ecologice pentru consumatori

Există diverse avantaje pentru consumatorii de agricultură ecologică. În primul rând, din cauza cerințelor sale unice, agricultura ecologică impune producătorilor să respecte standarde specifice de calitate. În general, agricultura ecologică este mai răspândită decât agricultura convențională. De exemplu, animalele de fermă din agricultura ecologică beneficiază de obicei de spații mai mari, unele animale fiind obligate să acceseze în aer liber. De exemplu, vițeii crescuți în agricultura ecologică primesc 4 m2 pe cap (pentru un vițel care cântărește 300 kg), spre deosebire de doar 1,8 m2 din agricultura convențională. Unii profesioniști ar putea să obțină articole de calitate superioară care ar putea fi, de exemplu, mai gustoase, datorită acestei abordări mai cuprinzătoare.

Agricultura ecologică și conținutul nutrițional

Numeroase studii au încercat să compare calitățile nutriționale ale produselor agricole convenționale cu cele ecologice. Cu toate acestea, rezultatele acestor studii au fost inconsecvente. Alții susțin că alimentele din agricultura ecologică au concentrații mai mari de nutrienți specifici, cum ar fi așa-numitele substanțe chimice antioxidante sau acizii grași esențiali omega-3 din lactate și produse de origine animală. Cu toate acestea, deși unele meta-analize găsesc semnificație în aceste diferențe, altele cred că au doar un impact nutrițional minim. Mai mult, alte studii au descoperit că cerealele sau fructele cultivate organic au mai multe substanțe chimice fenolice sau antioxidante. Cu toate acestea, ei descriu aceste diferențe drept „moderate”.

Prin urmare, există în general indicatori că alimentele din agricultura ecologică pot avea un profil nutrițional puțin mai complet decât alimentele din agricultura convențională. Chiar și totuși, nu pare că această diferență este atât de importantă.

Agricultura ecologică și subproduse de pesticide

Pe de altă parte, cercetarea are a demonstrat constant că articolele cultivate organic au niveluri mai scăzute de reziduuri de pesticide sau alte substanțe potențial periculoase decât cele cultivate în mod convențional. Una dintre substanțele în cantități mai mici de produse ecologice este cadmiul, în special. În ciuda nivelurilor deficitare de reziduuri de pesticide din agricultura tradițională (mult sub limitele sanitare actuale), unii consumatori sunt îngrijorați de un posibil efect de cocktail care este încă neînțeles de către autoritățile științifice și sanitare. Prin urmare, consumul de alimente organice poate reduce probabilitatea de a fi expus la impactul cocktail-urilor.

Agricultura ecologică și sănătatea

Potențialele consecințe negative ale ingerării produselor ecologice asupra sănătății au fost estimate de mai multe cercetări. Majoritatea oamenilor cred că are (într-o măsură limitată) efecte favorabile. Cu toate acestea, oamenii de știință nu pot spune dacă aceste constatări sunt semnificative (vezi, de exemplu, aici, aici sau aici).

În realitate, consumul de alimente organice este frecvent asociat cu un stil de viață mai sănătos al persoanelor care mențin practici alimentare mai bune, se angajează în activitate fizică, acordă mai multă atenție sănătății sau au un nivel de viață mai ridicat. Este dificil de determinat dacă diferențele observate rezultă din consumul strict de alimente organice sau din combinarea tuturor acestor factori. Majoritatea studiilor existente afirmă că sunt necesare studii mai aprofundate pentru a demonstra potențialele beneficii pentru sănătate ale ingerării alimentelor organice.