Importanța agriculturii ecologice din India

În India, doar 30% din pământ este fertilizat, iar instalațiile de irigare sunt disponibile pentru agricultură. Pentru fermele lor, fermierii folosesc gunoiul de grajd organic ca îngrășământ. Datorită utilizării reduse a pesticidelor, zona de nord-est a Indiei este o resursă excelentă pentru agricultura ecologică. Zona de nord-est a Indiei are aproximativ 18 milioane de hectare de teren care poate fi folosit pentru agricultura organică.

India are un mare potențial pentru cultivarea culturilor ecologice și ar putea fi un furnizor important la nivel mondial de produse ecologice. O mare parte a națiunii este exploatată cu pesticide care oferă randamente scăzute, potrivit comitetului de lucru pentru agricultura ecologică numit de guvernul indian. Prin agricultura ecologică, aceste zone pot fi vizate pentru a oferi o productivitate ridicată. India are un potențial enorm de a deveni un exportator global de produse organice de top.

Calitatea solului poate fi menținută prin agricultura ecologică. Utilizarea substanțelor chimice dăunează durabilității solului și reduce eficacitatea acestuia. Singura modalitate de a crește productivitatea carbonului organic din sol în viitor este aplicarea gunoiului de grajd organic. Națiunea noastră are 700 de tone metrice de deșeuri agricole, dar majoritatea nu sunt utilizate. Având în vedere că producția sistemelor ecologice se compară cu agricultura convențională cu o medie de 10-15%, în special în sistemele de agricultură intensivă, ar trebui să existe o modalitate de a converti agricultura ecologică la scară largă pentru a reduce penuria de alimente. Agricultura ecologică poate crește productivitatea în agricultura tradițională, cum ar fi agricultura pluvială. Deoarece acest grup include aproximativ 70% din toate terenurile cultivabile, o creștere cu 5-10% a productivității fermelor ar ajuta la atingerea ratei de creștere dorită de 4-5% a producției agricole.

O resursă alternativă durabilă pentru furnizarea de nutrienți este gunoiul de grajd organic. Diferența dintre cantitatea utilizată și ceea ce este disponibil este enormă. Dar dacă tot terenul arabil este folosit pentru agricultură ecologică, va fi imposibil să se aprovizioneze nevoile nutriționale ale culturilor din surse ecologice. Prin reforma structurală și managementul strategic al sistemului agricol, agricultura ecologică va putea oferi beneficii agronomice și de mediu. Agricultura ecologică are avantaje pentru țările industrializate (protecția mediului, creșterea biodiversității, utilizarea mai puțină a energiei și emisiile reduse de CO2) și țările în curs de dezvoltare precum India (utilizarea eficientă a resurselor, creșterea recoltelor, protecția mediului și a biodiversității etc.).

Este stabilit că alimentele bio sunt superioare din punct de vedere al sănătății și siguranței. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă a acestei superiorități în aromă și nutriție, deoarece majoritatea cercetărilor efectuate frecvent nu reușesc să atingă un rezultat. Recoltele reduse ar putea fi compensate de prețuri favorabile și costuri mai mici ale inputurilor, făcând fermele ecologice mai profitabile decât cele convenționale. Prețul premium al alimentelor ecologice, cel puțin în ritmul actual de dezvoltare în agricultura ecologică, determină viabilitatea economică a agriculturii ecologice. Totuși, studiile care nu au luat în considerare prețul organic au produs rezultate mixte. Strategiile de gestionare a dăunătorilor și bolilor sunt mai mult preventive decât reactive în sistemele de agricultură ecologică. Fermele ecologice se confruntă cu mai puține focare de dăunători și boli comparativ cu fermele convenționale.