PGS

„Producția de alimente ecologice certificate este încă foarte scăzută. PGS reunește grupuri de fermieri peer și costurile sunt mici. Se popularizează ”, a declarat Rita Teotia, președintele Autorității pentru Siguranța și Standardele Alimentare din India (FSSAI), în marja unei funcții a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și a Comitetului de coordonare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Asia ( CCASIA) în Panaji luni.

Ce este PGS și cum funcționează?

PGS este un proces de certificare a produselor ecologice, care asigură producția lor în conformitate cu standardele de calitate stabilite. Certificarea este sub forma unui logo documentat sau a unei declarații.

Potrivit „Sistemului de garantare participativă pentru India [PGS-India]”, un „Manual operațional pentru certificarea organică internă” publicat în 2015 de Centrul Național de Agricultură Organică, Ghaziabad, în cadrul Departamentului pentru Agricultură și Cooperare al Ministerului Agriculturii, PGS este o „inițiativă de asigurare a calității care este relevantă la nivel local, subliniază participarea părților interesate, inclusiv a producătorilor și consumatorilor și (care) operează [în afara cadrului certificării terților”.

Conform unei definiții din 2008 formulată de Federația Internațională a Mișcărilor de Agricultură Organică (IFOAM), organizația umbrelă globală cu sediul la Bonn pentru mișcarea de agricultură organică, PGS sunt „sisteme de asigurare a calității axate pe nivel local” care „certifică producătorii pe baza participării active a părților interesate și sunt construite pe o bază de încredere, rețele sociale și schimb de cunoștințe ”.

PGS, conform acestei definiții, este „un proces în care persoanele aflate în situații similare (în acest caz, micii producători) evaluează, inspectează și verifică practicile de producție reciprocă și iau decizii privind certificarea ecologică”.

Patru stâlpi de PGS

Manualul guvernamental pentru PGS din 2015 subliniază că sistemul din India se bazează pe „abordare participativă, o viziune comună, transparență și încredere”.

PARTICIPARE: Părțile interesate, cum ar fi producătorii, consumatorii, comercianții cu amănuntul, comercianții, ONG-urile, Gram Panchayats și organizațiile și agențiile guvernamentale sunt responsabile colectiv de proiectare, operare și luare a deciziilor. Comunicarea directă între părțile interesate ajută la crearea unei abordări bazate pe integritate și încredere, cu transparență în luarea deciziilor, acces ușor la baze de date și, acolo unde este posibil, vizite la ferme de către consumatori.

VIZIUNE COMUNĂ: Responsabilitatea colectivă pentru implementare și luarea deciziilor este condusă de o viziune comună comună. Fiecare organizație interesată sau grup PGS își poate adopta propria viziune conformă cu viziunea generală și standardele programului PGS-India.

TRANSPARENȚĂ: La nivel de bază, transparența este menținută prin participarea activă a producătorilor la procesul de garantare organică, care poate include schimbul de informații la reuniuni și ateliere, evaluări inter pares și implicarea în luarea deciziilor.

ÎNCREDERE: O premisă fundamentală a PGS este ideea că producătorii pot avea încredere și că sistemul organic de garanție poate fi o expresie și verificare a acestei încrederi. Mecanismele de încredere includ un angajament al producătorului făcut printr-o semnare martoră a unei declarații și angajamente colective scrise de către grup pentru a respecta normele, principiile și standardele PGS.

Avantaje și limitări

Printre avantajele PGS față de certificarea terților, identificate prin documentul guvernamental, se numără:

* Procedurile sunt simple, documentele sunt de bază, iar fermierii înțeleg limba locală utilizată.

* Toți membrii trăiesc aproape unii de alții și sunt cunoscuți unul de celălalt. În calitate de fermieri organici care practică ei înșiși, ei înțeleg bine procesele.

* Deoarece evaluatorii colegi locuiesc în același sat, aceștia au acces mai bun la supraveghere; evaluarea colegilor în loc de inspecții de la terți reduce, de asemenea, costurile

* Recunoașterea reciprocă și sprijinul între grupurile regionale PGS asigură o mai bună rețea pentru procesare și marketing.

* Spre deosebire de sistemul de certificare a grupului de cultivatori, PGS oferă fiecărui fermier certificate individuale, iar fermierul este liber să comercializeze propriile produse independent de grup.

Cu toate acestea, manualul operațional identifică și unele limitări ale PGS.

* Certificarea PGS este numai pentru fermierii sau comunitățile care se pot organiza și desfășura ca un grup într-un sat sau într-un grup de sate contigue și se aplică numai activităților agricole, cum ar fi producția de culturi, prelucrarea și creșterea animalelor și procesarea în afara fermei „De către fermierii PGS a produselor lor directe”.

* Fermierii individuali sau grupul de fermieri mai mici de cinci membri nu sunt acoperiți de PGS. Aceștia fie trebuie să opteze pentru certificarea terților, fie să se alăture grupului local PGS existent.

* PGS asigură trasabilitatea până când produsul este în custodia grupului PGS, ceea ce face PGS ideal pentru vânzările directe locale și comerțul direct între producători și consumatori.